Ta sałatka to połączenie zielonych składników i 2 dodatków. Efekt jest pyszny i bardzo zdrowy
Sałatki to bardzo proste potrawy, które potrafią zaskoczyć smakiem. Zwłaszcza gdy zrobi się je z nieoczywistych składników. Taka też jest moja sałatka, do przygotowania której używam kilku zielonych składników. Są to liście sałaty i ziół, a także dwa zielone owoce – melon i winogrona. Po wzbogaceniu w ser pleśniowy i zbożowy dodatek całość smakuje znakomicie i wychodzi na zdrowie.
Jakie liście pasują do sałatki z owocami?
W mojej sałatce z owocami zwykle ląduje rukola i liście świeżej mięty. Jednak można je zastąpić innymi składnikami. W miejsce rukoli można wykorzystać np. roszponkę, a listki mięty zastąpić listkami bazylii albo melisy. Wszystkie te składniki dobrze harmonizują ze smakiem owoców i wnoszą do sałatki sporą porcję zdrowia.
Jak zrobić zieloną sałatkę z owocami?
Do lekkiej, zielonej sałatki z owocami dodaję dwa sycące składniki. Jest to komosa ryżowa, którą najpierw trzeba ugotować oraz ser pleśniowy. Ten drugi warto wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed przyrządzaniem sałatki. W temperaturze pokojowej nieco zmięknie, nabierze pełnego smaku i aksamitnej konsystencji.
Przepis: Zielona sałatka z owocami
Zielona sałatka z owocami, komosą ryżową i serem pleśniowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 50 g suchej komosy ryżowej
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 melona
- ok. 200 g zielonych winogron
- 50 g rukoli
- 2-3 gałązki świeżej mięty
Na sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie komosyKomosę opłucz, umieść w rondelku, zalej trochę mniej niż podwójną ilością wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień i gotuj ją ok. 15 minut, aż będzie miękka lecz sypka. Komosę przełóż na sito, przelej zimną wodą, osącz.
- Przygotowanie składnikówSer pleśniowy ociepl, pokrój w kostkę. Winogrona umyj, każde przekrój na pół, usuń pestki. Z połówki melona specjalną łyżeczką wykrój kulki. Rukolę i liście mięty opłucz, osusz.
- Wykańczanie sałatkiW salaterce umieść komosę ryżową, kulki melona, przekrojone winogrona, rukolę i listki mięty. Całość wymieszaj, posyp pokrojonym serem. Polej sosem doprawionym do smaku solą i pieprzem.
Najlepszy sos do zielonej sałatki z owocami
Do zielonej sałatki z owocami będą pasować lekkie sosy o słodko-kwaśnym smaku. Można więc połączyć np. miód z sokiem z cytryny czy syrop klonowy z octem jabłkowym. Dopełnieniem sosu będzie oliwa z oliwek, która doda całości smaku i wpłynie też na zwiększoną wartość odżywczą. Dzięki dodatkowi oliwy, nasz organizm lepiej bowiem przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. A sama oliwa również dostarczy nam zdrowych kwasów tłuszczowych oraz kilku witamin.